3 Ocak 2018 Çarşamba

Oyunlar , Filmler , Kitaplar

Şu yazı bekliyor ajanda da yazayım dedim.

Efendim 2017 yılının son oyunu Cevahir Sahne'de Sevgili Hayat idi Bir kere şunu belirteyim evet kocaman sahne , evet devasa sahne ama alışveriş merkezinde ne işi var tiyatronun. Ve tam sinemaların olduğu yerde. Oyunda sessizlik olduğunda , yan taraftan " yanayım yanayım ateşlerde yanayım " şarkısı geliyordu salonun içine kadar .

Oyuna gelecek olursak 1920'li yıllarda İzmir'de şarkı söyleyen iki Rum kadının hikayesini anlatıyor . Savaşın kadınlara ne yaptığı ile ilgili , çok dikkatimi çekti konusu , bilet alıp gittim. Ama bu kadar güzel bir metin , nasıl böyle yorumlanabilir bilmiyorum . Oyunun ilk 20 dakikası zaten ne oluyor , ne kadar isim var , kim kimdir ? diye çözmekle geçti. Onu çözdükten sonra da zaman kavramınını anlamaya çalışmaya başladım. Başında mı oldu , sonunda mı oldu ? Şimdi ne oldu diye algılamaya çalışırken zaten 1 saat doldu ve oyun bitti. Doğru dürüst alkış bile almadı maalesef , sonra gugulladım oyunu , daha önce Ankara DT oynamış ve geniş bir kadro ile .Ez-cümle beğenmedim efendim ne yapayım.


Sonra da şu gösterimde olan meşhur Aile Arasında filmine gittim. Evime yakın bir yerde Maslak Tim Sinemaları var , genelde oraya gidiyorum. Az reklamlı , uygun fiyatlı , az kalabalık bir salon. Genelde de son seanslara pijama ile giderim. Ve bomboş olur fakat o gün son seans bile baya doluydu. Tamam bir kaç sahnede güldüm ama öyle abartılacak bir şey göremedim. Hatta bir ara ay tamam çözün işte diye bağırasım geldi. Tek sevdiğim yanı Ayta Sözeri'yi izlemekti. Ne kadar ufak bir şey ama bu şekilde hareketler sevindiriyor beni.





Yılbaşı tatilinde ise Nam-ı Değer Grace 'i bitirdim. Diziyi izlediyseniz de okuyun , okumadıysanız okuyup diziyi izleyin. Çok çok çok ama çok güzel bir kitaptı , peşine de Suat Derviş'in Ankara Mahpusu kitabını bitirdim. İlk okuduğum Suat Derviş kitabı Tanrım ne şahane bir yazarmış kadın. Çok güçlü bir kalem, çok güçlü bir kurgu . Çok ama çok etkiledi beni. Olay örgüsü ,dili, kelimeleri bayıldım. Peşine de yıllardır korkarak baktığım Sana Gül Bahçeleri Vaadetmedim kitabına başladım. Şizofreni ile ilgili okuduğum en çarpıcı kitap Sybıl'dı filmi de vardı sanırım , bu kitapta şizofreni ile ilgili . 16 yaşında şizofreni hastası bir kızın hem akıl hastahanesi hayatını hem de kafasında yarattığı diğer hayatını anlatıyor. Çeviri de güzel , konu da akıcı , tabi Metis yayınlarının puntoları ile 250 sayfalık kitap 1 haftada zor biter gibi .



Son etkinliğim ise yılın ilk oyunu ile oldu , düzenli tiyatroya giden biri olarak 4 yıldır aralıksız bilet almak için debelendiğim Profosyonel oyunu oldu. Saat 10:10'da satışa sunulan biletler 10:01'de bitiyor genelde fakat geçtiğimiz haftalarda bir mucize oldu ve arkadaşım aldı. Taksim Küçük Sahne'de izledim. Oyun , yıllarca kominist polis tarafından izlenilen bir yayın evi editörünün yıllar sonra o polisle karşılaşması ile başlayan hesaplaşma süreci. Tokat gibi çarptı oyun yüzüme yüzüme . Yüzleştirdi. Ağlattı. Yetkin Dikiciler başarılı bir oyuncu lakin Bülent Emin Yarar'ın yanında amatör kalmış , ben böyle bir performans izlemedim. Böyle bir yorum , karakteri gidişatı. Ne söylesem az gelir övgü. Yıllardır neden kapalı gişe oynadığını şimdi daha iyi anlıyorum.

Benden kültür -sanat haberleri bu kadar Efendim. Yarın dünyevi durumlarla karşınızda olacağım.
Saygılar

14 yorum:

  1. aile arasında filmiyle ilgili yorumlar "ay çok güldük"ün önüne geçmiyordu.. filmle ilgili görüşlerini paylaştığın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek efendim , ama yine de çok kötü değildi.
      SAdece çok gülme beklentisine gerek yok :)

      Sil
  2. Aile arasında filmini bende çok merak ediyordum demek ki fazla beklentiyle gitmemel lazım, tiyatroya gelince aynen yazdığın gibi 10:01 geçe bilet yok bir ara küstüm bu yüzden :) ara verdim, avm içideki tiyatrolardan bende hazzetmiyorum bazı şeyler yanyana olmuyor bencede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla dediğim gibi çok çok büyük bir komedi şaheseri sanıp gitmemek gerek, ara ara güldürdü . Konudan çok karakterler güldürdü beni. Gülse Birsel'in kendine yazdığı ve oynadığı karakter ve Devin Özgün Çınar'ın oynadığı gelin karakter çok komikti benim için .
      AVM tiyatrosu dünyanın en saçma şeyi . AKM Yıllardır bekliyor ama biz devasa sinema ticarethanesinin yanında tiyatro oyunu izlemeye çalışıyoruz.

      Sil
  3. "Profesyonel"i birkaç yıl önce Antalya Tiyatro Festivali'nde ağzım açık izlemiştim, son yıllarda Türk tiyatrolarında izlediğim en müthiş oyun, üstüne bir şey izlemedim daha. Türk tiyatrolarında diyorum zira festivale yabancı ekipler geliyor, onları izleyince "Yahu tiyatro buymuş işte" diyor insan. Çocukluğumun, gençliğimin oyuncuları gidince meydan gençlere kaldı ve maalesef salondan hüsranla çıktığım çok oluyor benim de, geçen günkü "İhanet" oyunundan da aynı senin yukarıda yazdığın duygularınla çıktım. Tiyatronun kötüsü hiç çekilmiyor. Sevgiler, güzel bir yıl dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce üniversitede okurken İstanbul DT gelmişti , Cimri'yi oynamaya , şampiyonlar ligi gibi kadrosu vardı yan rollerde Uğur Polat , Can Gürzap ... Ve o zaman aşık olmuştum tiyatroya. Şimdi bazen büyük umutlarla gittiğim oyunlar piyesi bile geçemiyor maalesef. Ama Profosyonel o hayran olduğum oyun tadındaydı. 2 gecedir düşünüyorum ne muhteşem oyundu.

      Sil
  4. profesyonel ben de cevahir avm de izledimdi iki yıl öncee, güzeldii :)

    YanıtlaSil
  5. baksanaa bi deee, sis adlı yazımda yorum yaptın yaaa ne demek istedin ki amaa sölesene amaa yaaağğğ :) bak yorumuna cevap verdiiim, bi de bak bunu nasıl yazdım üstte dr. coffee'ye de açıkladım aynı yorumlardaaa, sonraa o yorumdan sonraaa bir de son yazıma gelsene amaaa bi dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen mailine bak bi ben oraya gerekli açıklamayı yaptım :)

      Sil
  6. heey baksanaa, namı diğer grace dizisini izledim yakınlarda ingilizce orijinal izledim, yoktu altyazı veya dublaj filan, ivit iyiydi, kitabını da okurum inşallah, suat derviş okudum birkaç taneee, çokzel tabii yaaa. var öyle eski çokzel yazarlar bizim, dervişin şeyini oku bak, aksaraydan bir perihan :) sevgili hayat bilmiyom ona bi bakıyım. aile arasında du bakalım onu da izlerim bi ara, gülmek için iyidir işte, iyi bi film değildir ama gülmek de iyi bişi tabiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksaray'dan Bir Perihan kitabını aldım onu da okurum bu sene içerisinde.
      Aile Arasında benim sadece ara ara güldüğüm bir filmdi ama git tabi.
      Sevgili Hayat oyununa gitmesen bile olur ben o kadar mutsuz çıktım . Yine de sen bilirsin :)

      Sil
  7. Profesyonel'i çok merak ettim şimdi yahu... Bir dört sene de ben mi beklerim acep?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bakarım yine bilet , haber ederim sana . Ama çok zor valla bilet bulmak :)

      Sil
  8. heeey tahmin etmiştim ivit :) bi de ne dicem, var ya büssürü iyi tiyatro iyi oyun yaa, biraz farklı tiyatroları da inceleee baak. çok bilinenleri değil de daha özel ve bağımsız olanlarııı :)

    YanıtlaSil